Van waarde

Hoe was jouw zomer? Heb je kunnen bijtanken, vakantie vieren en/of uitpuffen? Figuurlijk, maar vast ook letterlijk, dat laatste, want wat was het soms heet. En droog. 

Toen ik met vriend en kind een weekje doorbracht in een vakantiepark, en 'de mannen' naar het zwembad waren getogen, nam ik een moment om in mijn dagboek te schrijven. Even tot mezelf komen en stilstaan bij wat ook alweer echt belangrijk is voor mij. Daar is vakantie ook voor: even resetten, weer tot je kern komen. Ik was heel druk in m'n hoofd, merkte ik, en het schrijven hielp me om rust en overzicht te vinden. 

Ons huisje lag tussen de bomen, vanuit het raam had ik zicht op vogels en eekhoorns die druk in de weer waren met (veel te vroege) hazelnoten. Een van de diepe borden uit de keukeninventaris van het huisje had ik tot dierendrinkbak-annex-zwembad gebombardeerd, en daar werd gretig gebruik van gemaakt. Ik mijmerde erover hoe fijn het was dat de dieren er waren, en hoe belangrijk de bomen zijn. Alleen al voor schaduw. En de luchtkwaliteit. Schuilplaats voor de dieren. Rust bieden aan mensen. Natuurlijke airconditioning: één grote boom zou net zo veel verkoeling geven als tien airco's. Ik besefte weer eens hoe belangrijk de natuur is voor ons. Hoezeer we haar nodig hebben. En dat aandacht hebben voor de natuur, ermee in contact zijn, ervan leren, een van mijn waarden is. Hier wilde ik weer meer bewuste aandacht aan besteden.

Oké. Ik had 'mijn waarde bepaald'. En hoe dan verder? Wat kon ik doen om hiernaar te leven?

Het gevaar is dat je, vooral als je gevoelig besnaard bent, veel wilt doen en het al snel te groot maakt voor jezelf. Waardoor het alleen bij mooie plannen maken blijft. Ik kan de natuur niet in m'n eentje redden, besefte ik, en dat hoeft ook niet. Ik kan wel een steentje bijdragen. Ik bedacht een paar kleine, haalbare acties. Zoals: als verjaardagscadeau aan mezelf een lindeboom planten in de paardenwei. En in elk geval eens per week mijn jongetje met de fiets naar school brengen, in plaats van met de auto. 

Ik hoop dat jij een waardevolle zomer had. En dat je ook geïnspireerd de herfst in stapt!